Élelmiszerbiztonság: Azt jelenti, hogy az élelmiszer előállítás és forgalmazás teljes folyamatát úgy végzik, hogy az végül ne veszélyeztesse a fogyasztó egészségét.
Vendéglátó tevékenység: vendéglátó-ipari termékek előállítása, tárolása, szállítása, forgalomba hozatala a végső fogyasztónak, illetve más vendéglátónak.
Büfékocsi/ Mozgóárusítás/ Food truck:
( 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. ) Mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármû, illetve jármûre szerelt vagy általa vontatott eszköz.
( 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 3. § (1)) Mozgóbolt vendéglátó-létesítményként történô mûködtetése illetve a létesítményen kívüli árusítás – ide nem értve a természetes személy által nem üzletszerûen végzett rendezvényi étkeztetést – csak a tevékenység végzéséhez megfelelô méretû, kialakítású és kapacitású, az élelmiszerbiztonsági elôírásoknak megfelelô bázishely megléte esetén történhet.
( 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. ) Mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármû, illetve jármûre szerelt vagy általa vontatott eszköz.
( 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 3. § (1)) Mozgóbolt vendéglátó-létesítményként történô mûködtetése illetve a létesítményen kívüli árusítás – ide nem értve a természetes személy által nem üzletszerûen végzett rendezvényi étkeztetést – csak a tevékenység végzéséhez megfelelô méretû, kialakítású és kapacitású, az élelmiszerbiztonsági elôírásoknak megfelelô bázishely megléte esetén történhet.
Bázishely: Mozgóbolt vendéglátó létesítményként történő működtetése, illetve a létesítményen kívüli árusítás esetén a tevékenység végzésének megfelelő raktározási, előkészítési, mosogatási feltételeket (élelmiszer, eszköz, edény) biztosító hely vagy helyiség.
Büfé: A forgalmazni kívánt termékköröktől függően eltérő kialakítású, kis alapterületű vendéglátóegység.
Főzőkonyha: Az a létesítmény, amely az étel készítéséhez és a felhasznált alapanyagokhoz szükséges raktár, előkészítő, főző (sütő), mosogató helyiségekkel rendelkezik, és amelyben az ételeket a helyszínen készítik.
Tálalókonyha / Melegítőkonyha: Az a létesítmény, amelyben elsősorban a főző és befejező konyhán készített ételeket átveszik, és fogyasztásra kiadagolják, szükség esetén biztonságos hőkezelésnek vetik alá.
Befejezőkonyha: Olyan főzőkonyha, amely az alapanyagok tárolásához és előkészítéséhez nem, vagy csak korlátozottan rendelkezik feltételekkel, azokat számára más létesítmény biztosítja, ezért az adottságainak megfelelô mértékű raktározást és nyersanyagelőkészítést végezhet. Itt már csak a befejező műveleteket végzik.
Helyben fogyasztás: A vendégek az egységben helyben fogyasztják el az ételt, feltétele a számukra biztosított illemhely.
Elviteles/ Kiszállítással történő kiszolgálás: A vendégek nem a vendéglátó egységben és annak teraszán, nem helyben fogyasztják el az ételt, csak átadó ablakon vagy házhozszállítva történik a kiszolgálás.
HACCP Kézikönyv: A HACCP-alapelvekkel összhangban készített dokumentum, amelynek célja, hogy biztosítsa az élelmiszer-biztonság szempontjából jelentős veszélyek szabályozását.
Veszélyelemzés: A veszélyekről és a jelenlétükhöz vezető körülményekről való információgyűjtés és értékelés folyamata annak eldöntésére, hogy az élelmiszer-biztonság szempontjából, mely tényezők jelentősek, ezért ezekkel foglalkozni kell a HACCP kézikönyvben.
Kritikus Szabályozási Pont (CCP): Olyan lépés, amikor szabályozást lehet alkalmazni és az lényeges egy élelmiszer-biztonsági veszély megelőzéséhez, kiküszöböléséhez vagy elfogadható szintre csökkentéséhez.
HACCP igazolás: A felügyelettől eltérő módszerek, eljárások, vizsgálatok és más értékelések alkalmazása, a HACCP-tervnek való megfelelés megállapítására.